Tandsteen in de mond. Vaak aan de binnenzijde van de onder snijtanden. Illustratie laat een pocket zien. Door plaque en dus bacteriën in de pocket treedt botafbraak op. Het is niet pijnlijk en kan grote gevolgen hebben. Zo kunnen tanden of kiezen los gaan staan. Er zijn omstandigheden dat tandplak de kans krijgt om dieper in de ruimte tussen tand en tandvlees te komen. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt pocket genoemd. Op de illustratie rechts ziet u plaque tussen tandvlees en worteloppervlak.

plaque Deze op het eerste gezicht onschuldige gebeurtenis kan echter grote gevolgen hebben. De bacteriën in tandplak hebben indirect tot gevolg dat kaakbot, ligament en vezels tussen wortel en bot worden afgebroken. Dit heeft als gevolg dat de pocket steeds dieper wordt. Wanneer plaque niet goed verwijderd wordt, verkalkt het gedeeltelijk tot tandsteen (zie illustratie). Dit tandsteen kunt u niet zelf verwijderen. Deze ontsteking die steeds verder voortschrijdt heet parodontitis.

Op de tekening rechts zien we dat aan de linkerzijde afbraak heeft plaatsgevonden. De rechterzijde is gezond. De afbraak heeft als gevolg dat aan de linkerzijde een verdiepte pocket is ontstaan. Ook begint de aanhechting van de vezels een stuk lager. De kies is nu een deel van zijn steun kwijt.

Het tandvlees kan bij parodontitis rood, slap en gezwollen zijn. Het zal ook snel gaan bloeden bij het poetsen en eten. Door de vele bacteriën in de pockets zal er veelvuldig een vieze smaak en slechte adem optreden. Parodontitis gaat meestal niet gepaard met pijn. Daardoor wordt het soms pas in een later stadium ontdekt.

Bij elke controle controleren we de conditie van het tandvlees. Het is belangrijk parodontitis in een vroeg stadium te ontdekken. Deze kan dan accuraat behandeld worden. De mondhygiëne dient van een hoog niveau te zijn alvorens gestart wordt met een behandeltraject. Het eerste deel van het traject bestaat uit het zo goed mogelijk in kaart brengen waar in de mond pockets aanwezig zijn. Vervolgens worden deze pockets met speciale instrumenten schoongemaakt. Na een aantal maanden wordt opnieuw de diepte van de pockets gecontroleerd en waar nodig weer goed gereinigd. Wanneer het tandvlees niet meer bloedt en de diepte van de pocket is afgenomen naar tevredenheid van de behandelaar komt de patiënt in de nazorg terecht.

Afspraak maken

U bent van harte welkom in onze praktijk. Bekijk hier welke behandelingen wij aanbieden of maak direct een afspraak bij onze praktijk.

Behandelingen

Laatste nieuws

Nieuwe website online

Met trots presenteren wij u onze nieuwe website. In samenwerking met TopPraktijk is deze website voor ons op maat […]

» Lees verder

Contactgegevens

Jonkvrouw Sanderijndreef 31

3562 LN Utrecht

(030) - 261 6262

info@tp-acem.nl

Vanaf 8.15 t/m 11.15 en 13.15 t/m 16.15
telefonisch bereikbaar op
doordeweekse dagen.

Openingstijden

Maandag 08:00 - 17:00
Dinsdag 08:00 - 17:00
Woensdag 08:00 - 17:00
Donderdag 08:00 - 17:00
Vrijdag 08:00 - 17:00

De praktijk is gesloten tussen
12:00 - 13:00

Direct aanmelden bij Tandartspraktijk Acem?

Wil je je direct aanmelden bij onze praktijk? Op dit moment is er nog plek voor nieuwe patiënten.

Direct aanmelden