Er kan gekozen worden voor een beugel wanneer je tanden naar voren staan of wanneer deze niet goed op elkaar passen. De beugel zorgt dat je tanden en kiezen rechter komen te staan. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar maakt ook het kauwen makkelijker. Bovendien kun je je tanden beter poetsen als ze recht staan. Ook kan bij kinderen door beïnvloeding van de kaakgroei een harmonieus gelaat bereikt worden. Orthodontie is niet alleen meer weggelegd voor kinderen, steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel. Voorwaarde is wel dat het gebit in goede conditie verkeert en goed onderhouden is. Bij volwassenen is er geen kaakgroei meer.

Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels. De slotjesbeugel, de buitenboordbeugel en de uitneembare beugel zijn het meest bekend.

Slotjesbeugel

Een slotjesbeugel wordt gebruikt om tanden die gedraaid staan recht te zetten. De slotjes, of brackets, worden aan je tanden vastgeplakt met een speciale lijm. De stalen draadjes tussen de slotjes trekken de tanden in de juiste stand. Tegenwoordig bestaan er, naast de stalen slotjes, ook keramische slotjes. Keramische slotjes zijn wit en vallen daardoor minder op.

Buitenboordbeugel

Als de bovenkaak te ver naar voren staat, kan een buitenboordbeugel helpen. De buitenboordbeugel zit met een band om je achterhoofd of je nek vast en trekt de bovenkaak naar achteren. Door deze druk groeit de bovenkaak minder hard dan de onderkaak en komen beide kaken beter boven elkaar te staan. Een buitenboordbeugel heeft alleen nut als het gebit nog niet volgroeid is.

Uitneembare beugel

De uitneembare beugel, of losse beugel, zit niet vast aan je gebit. Je kunt de beugel eenvoudig zelf uit de mond nemen, bijvoorbeeld als je gaat sporten. Hij is gemaakt van kunsthars en metalen draden en wordt meestal gebruikt voor kleine correcties. Een veelgebruikte uitneembare beugel is de activator, of blokbeugel. De activator stimuleert de groei van de onderkaak en remt de groei van de bovenkaak.

Onzichtbare beugel

De Invisalign behandeling bestaat uit een reeks van nagenoeg onzichtbare en uitneembare aligners die je om de 2 weken vervangt door een nieuwe set. Elke aligner van Invisalign is op maat gemaakt, alleen voor jouw gebit. Telkens wanneer je een nieuwe aligner over de tanden klikt, zal je gebit geleidelijk verschuiven – beetje bij beetje, week na week- naar de gewenste positie die je specialist heeft voorgeschreven.

Hoelang moet je een beugel dragen

De gemiddelde draagtijd van een beugel is 2 tot 3 jaar. Soms moet je gedurende die periode verschillende soorten beugels dragen.

Regelmatig bijstellen

Om hun werking te behouden, moeten beugels moeten regelmatig worden bijgesteld. Vlak na het bijstellen van de beugel zijn de tanden vaak wat gevoeliger.

Tandenpoetsen met een beugel

Met een beugel kun je gewoon je tanden poetsen. Het is zelfs belangrijk dat je extra veel aandacht besteedt aan het poetsen van je tanden, kiezen en je beugel. Bij sommige beugels is het wel moeilijker om goed te poetsen. Er bestaan speciale tandenborstels die het tandenpoetsen met een beugel makkelijker maken.

Eten met een beugel

Als je een beugel draagt kun je bepaalde dingen, zoals dropjes, toffees en andere plakkerige dingen, niet eten. Ook kauwgom is geen goed idee: de resten kunnen op je beugel vast gaan zitten. Wees ook voorzichtig met draadjesvlees en met cola of andere frisdrank. De suikers die daarin zitten veroorzaken tandplak. Die krijg je met een beugel in je mond niet zo makkelijk weggepoetst.

Afspraak maken

U bent van harte welkom in onze praktijk. Bekijk hier welke behandelingen wij aanbieden of maak direct een afspraak bij onze praktijk.

Behandelingen

Laatste nieuws

Nieuwe website online

Met trots presenteren wij u onze nieuwe website. In samenwerking met TopPraktijk is deze website voor ons op maat […]

» Lees verder

Contactgegevens

Jonkvrouw Sanderijndreef 31

3562 LN Utrecht

(030) - 261 6262

info@tp-acem.nl

Vanaf 8.15 t/m 11.15 en 13.15 t/m 16.15
telefonisch bereikbaar op
doordeweekse dagen.

Openingstijden

Maandag 08:00 - 17:00
Dinsdag 08:00 - 17:00
Woensdag 08:00 - 17:00
Donderdag 08:00 - 17:00
Vrijdag 08:00 - 17:00

De praktijk is gesloten tussen
12:00 - 13:00

Direct aanmelden bij Tandartspraktijk Acem?

Wil je je direct aanmelden bij onze praktijk? Op dit moment is er nog plek voor nieuwe patiënten.

Direct aanmelden